Onderhoud

Onderhoud

Zoals iedere vloerbedekking zullen ook vloeren van echt hout na verloop van tijd normale gebruikssporen gaan vertonen, afhankelijk van je gezinssituatie en levensstijl. Met enkele voorzorgsmaatregelen en door de vloer regelmatig te reinigen en onderhouden, kun je jarenlang van jouw Hollandsche Vloer® genieten!

Hollandsche Vloeren® zijn behandeld met twee lagen hardwax-olie die UV-gedroogd is, op basis van natuurlijke wassen, harsen en oliën. Deze onderhoudsvriendelijke behandeling zorgt voor een duurzame, bestendige en blijvend elastische bescherming. Het product is goed waterafstotend en erg resistent tegen vuil. De meeste vlekken laten zich eenvoudig verwijderen.


Hoe houd ik mijn Hollandsche Vloer® schoon en mooi? 10 tips!

1. Zorg altijd voor een voldoende grote schoonloopzone bij al je buitendeuren. Want goed onderhoud begint bij een goede deurmat, zowel binnen als buiten! Deze houdt vocht, zand en vuil vast, waardoor dit niet op je vloer komt. Maak je deurmat regelmatig schoon.


2. Wat het dagelijks reinigen betreft, kun je de vloer met een goede stofwisser of –zuiger ontdoen van stof en los vuil zoals haren en kruimels.


3. Wij raden aan je vloer regelmatig vochtig (niet nat) te dweilen met ROYL Milde Reiniger #9110. Hiermee worden de dagelijkse vervuilingen van je vloer uitstekend verwijderd. Vermijd het overmatig nat dweilen of afspoelen van de vloer met water of andere vloeistoffen. Een licht vochtige doek met ROYL Milde Reiniger #9110 is alles wat je nodig hebt. Let op dat er geen vocht in de v-groeven achterblijft. Laat de vloer na het schoonmaken altijd goed drogen.


4.Voor een opfrisbeurt kun je ROYL Onderhoudsolie Watergedragen #9080 gebruiken. Reinig de vloer hiervoor eerst met ROYL Intensief Reiniger #9120 om vuil en vettigheid van de vloer te verwijderen. Breng daarna een dunne laag ROYL Onderhoudsolie watergedragen #9080 aan. Vergeet niet om na het aanbrengen van de onderhoudsolie deze zeer goed droog te wrijven met een pluisvrije katoenen doek.


5. Verwijder vlekken snel met een zachte doek en ROYL Intensief Reiniger #9120. Laat gemorste vloeistoffen nooit liggen; ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen! Hardnekkige vlekken laten zich goed verwijderen. Als de vloer daarna wat dof oogt, behandel dan de gehele vloer met een dunne laag ROYL Onderhoudsolie Watergedragen #9080.


6. Breng onder de poten en glijders van je meubels goede glijders of viltjes aan. Zwenkwielen van meubels en stoelen moeten van het ‘zachte’ type zijn. Vraag hier naar bij de Hollandsche Vloeren®-dealers.


7. Schuif nooit met zwaar meubilair maar til dit altijd op.


8. Wacht bij een gerookte vloer minimaal 6 maanden voordat je er een vloerkleed op legt. Als je dit niet doet, zal dit een ‘postzegeleffect’ op je nieuwe vloer geven omdat het hout niet terugkleurt op de plaatsen waar geen natuurlijk licht bij komt. Wanneer je het kleed verwijdert, zal dit deel van je vloer na verloop van tijd wel steeds dichter kleuren naar de rest van de vloer.


9. Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer, maar zet deze op een waterdicht schaaltje, zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken en kringen veroorzaken.


10. De ideale relatieve-luchtvochtigheid (RLV) voor een houten vloer is 50-65 procent. Hiermee voorkom je dat deze gaat krimpen, waardoor er kieren ontstaan. Bij een te lage RLV dien je maatregelen te nemen om deze op het juiste peil te brengen én te houden. Alle Hollandsche Vloeren®-dealers verkopen hiervoor hygrometers en luchtbevochtigers.

Scroll to top