Ronde houten tafel met takken

VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN COMBINEREN: ZO DOE JE DAT

 
Vind je hout in je interieur ook zo mooi, maar heb je geen idee hoe je dit moet combineren met andere houtsoorten? De tijd van één houttint gebruiken is geweest, mixen is het codewoord! Maar hoe doe je dat? Door rekening te houden met deze gouden regels van interieurblogger en freelance schrijver Seline Steba zit je altijd goed! 
 

1. Let op de nerven

Hout is een natuurproduct, het is dan ook niet te doen om alle houtnerven helemaal op elkaar af te stemmen. Toch loont het wel een beetje om op de structuur te letten bij het combineren van verschillende houtsoorten. Want hoe meer samenhang, hoe meer rust. Nog een handig trucje waar ik zelf altijd op let: probeer bij het combineren van een houten vloer met houten meubels de nerven in dezelfde richting te laten lopen (mits dit kan natuurlijk). Dit heb ik ook gedaan met mijn ronde eettafel: deze is compleet anders van kleur dan de eikenhouten vloer, maar door de nerven dezelfde kant uit te laten wijzen blijft het totaalplaatje rustig. Dit kun je trouwens ook doen met kleinere oppervlakken. Een houten dienblad op een houten tafel? Alle nerven in dezelfde richting en kleur en soort maakt niets meer uit.

Houtsoorten combineren ronde tafel met stoel
 
2. Ga voor een lichte basis
 
De vloer beslaat een groot oppervlak en heeft (samen met de wanden) een flink aandeel in de uiteindelijke sfeer van je interieur. Met een houten vloer maak je meteen een verschil en kun je instant warmte en sfeer toevoegen. Hierbij kun je gaan voor koele of warme houtsoorten, net wat je mooi vindt. De warme tinten hebben vaak een rode, gele of oranje gloed. Uit ervaring weet ik dat deze (donkerdere) tinten wat lastiger te combineren zijn met andere houtsoorten, het wordt al snel te druk en rommelig (kijk maar hoe dat was bij mijn vorige vloer). De eikenhouten planken van de 'Alkmaar' vloer van Hollandsche Vloeren zijn warm en sfeervol, maar hebben een wit/grijs geoliede afwerking. Een kleur die heel makkelijk te mixen is met andere houtsoorten. De lichte basis zorgt voor rust en andere houten meubels vormen op deze vloer juist een levendig effect.
 
Houten vloer als lichte basis in de woonkamer
 
Houten vloer als lichte basis-hal
 
3. Mix met wit
 

Mijn all time favourite, ik raak er niet op uitgekeken: hout in combinatie met wit. Behalve dat het ruim en licht oogt, geeft wit een enorme opfrisser aan hout én wordt het bij meerdere houtsoorten meteen de verbindende factor. Neem onze zelfgemaakte tv-kast: het berkentriplex is van een hele andere kleur en afwerking dan de vloer, maar door de witte kastrand trekt het hout meer naar elkaar toe en krijg je een speels effect. Hetzelfde geldt voor het ladekastje: het witte frame vormt een scheiding tussen de verschillende houtsoorten en maakt het geheel meteen ook wat luchtiger.  

 
Houten vloer mixen met wit tafeltje en tv-meubel
 
Houten vloer mixen met wit-ladenkastje
 
4. Voeg contrasten toe
 
Vind je het toch wat heftig, al die houtsoorten samen? Behalve dat je wit (of kleur) kunt gebruiken als verbindende factor, kun je ook spelen met materialen. Denk hierbij eens aan een vloerkleed. Het brengt losse meubels in bijvoorbeeld de zithoek samen, maar zorgt ook voor contrast. Bovendien kun je er twee heel verschillende houtsoorten makkelijk mee van elkaar scheiden, je zult zien dat het een stuk rustiger oogt.
 

Nog een slim idee: laat bij een houten vloer hoge witte plinten tegen de wand aan zetten. Wat je wandkleur ook is, je zult zien dat de vloer extra fris en strak oogt bij dat contrasterende wit.

 

 

 
Houten vloer met vloerkleed en poefje als contrast
 
Houten vloer met witte hoge plint en bankje
 
5. Overdrijf het niet
 
Door met bovenstaande punten rekening te houden is mixen met hout prima te doen, maar zoals bij alles geldt ook hierbij: overdrijf het niet. Zorg voor voldoende contrast in je basis en kies voor maximaal drie verschillende soorten houtafwerkingen die elkaar aanvullen in kleur. Voeg wit of zwart toe als pittig accent en vergeet de planten niet, niets zo mooi als vers groen en levendig hout.
 
Husselen maar!
 
 
Hout is niet trendgevoelig, past in ieder interieur en wordt met de jaren alleen maar mooier. Door te kiezen voor hout, kies je voor karakter. Dus twijfel je nog over een houten vloer in huis, maar weet je niet hoe je dit moet mixen met andere houtsoorten? Doe als ik en mix er lustig op los, dan zit je er de komende jaren warmpjes én gezellig bij. 
 

Bron: www.selinesteba.com

 

Meer zien van Seline en haar Alkmaar vloer? Volg haar via haar eigen blog: http://www.selinesteba.com/ of op Instagram: https://www.instagram.com/selinesteba/ waar ze haar volgers bijna dagelijks trakteert op leuke en bruikbare interieurtips en -inspiratie uit haar eigen huis.