Woonkamer Seline Steba Scandinavische look

5 TIPS VOOR EEN SCANDINAVISCHE LOOK IN HUIS 

 
Het blijft onverminderd populair: de Scandinavische woonstijl. Het is de combinatie van licht, natuurlijke materialen, zachte tinten en strakke lijnen die bij velen het hart sneller laat kloppen. Maar wanneer is een Scandinavisch interieur nu Scandinavisch? Interieurblogger en schrijfster Seline Steba maakte een rondje door haar eigen huis en vond dat deze 5 kenmerken in ieder geval niet mogen ontbreken. 
 

1. Licht

In veel Scandinavische landen zijn de zonuren beperkt, ik snap wel dat je dan ieder straaltje licht graag binnen wilt hebben. Veel woningen in Scandinavië zijn voorzien van grote raampartijen. Natuurlijk plaats je niet zomaar een nieuwe pui, maar probeer de natuurlijke lichtinval wel zoveel mogelijk leidend te maken voor de rest van het interieur. Zelf heb ik gordijnen van een inbetween stof, deze laten zelfs als ze dicht zijn nog mooi gefilterd licht door. Valt er veel daglicht binnen zoals bij mij? Probeer dit dan te versterken met de kleurkeuze van de wanden. Koele tinten reflecteren daglicht en laten een ruimte groter lijken. Warme kleuren absorberen licht, pas hier dus een beetje mee op. Nog zo'n handige tip is het ophangen van spiegels. Doe je dit op strategische plekken (zoals recht tegenover een raam) dan haal je nog meer extra zonnestralen binnen.

Woonkamer Seline Steba Scandinavische look licht
 
2. Een houten vloer
 
Geen Scandinavisch interieur zonder een houten vloer, vind ik dan. Hoewel mijn vorige vloer ook van hout was, kon ik met de kleur niet echt uit de voeten. De gelige gloed van het grenenhout deed afbreuk aan de frisse, witte basis. Sinds kort ben ik trotse eigenaar van de Alkmaar vloer van Hollandsche Vloeren. De wit geoliede eiken planken zijn gemakkelijk schoon te houden en passen goed bij de lichte en natuurlijke stijl die zo kenmerkend is voor de Scandinavische look. Bovendien, geen product zo natuurlijk als hout: nerven en knoesten zijn gewoon zichtbaar, maar door de vergrijsde en matte afwerking eist het niet alle aandacht op. Een mooie mix van warmte en rust. Ik heb gekozen voor lange, brede planken, maar in Scandinavische interieurs maken ze ook vaak gebruik van patronen op de vloer. Bij Hollandsche Vloeren hebben ze ook een ruime keuze aan visgraatpatronen, voor ieder wat wils dus. 
 
Houten vloer Seline Steba stoeltje met schapenvacht en krukjes
  
3. Natuurlijke materialen
 

In het Noordelijke deel van Europa vind je de meest overweldigende natuur. Aan bossen, rivieren en gebergte is er in de Scandinavische landen geen gebrek. In Finland, Denemarken en Zweden is er hout in overvloed, niet zo gek dus dat het een van de meest typerende kenmerken is van de Scandinavische woonstijl. Je ziet het terug in meubels, accessoires, op de wanden en natuurlijk op de vloer. De afwerking is vaak licht, net zoals bij mijn houten vloer. Zo blijft de structuur van het hout goed zichtbaar en het geheel ruimtelijk. Vergeet behalve hout ook de geweien, natuursteen, schapenvachten en grof gebreide plaids niet. Ook voor planten is een hoofdrol weggelegd, maar dan wel in vergrijsde groentinten. Kamerbreed tapijt zal je niet snel terug zien in deze sfeer, maar een licht vloerkleed (liefst van wol) weer wel.  

 
Bank met vloerkleed Seline Steba Scandinavische look
 
4. Zachte tinten
 
Vind je het toch wat heftig, al die houtsoorten samen? Behalve dat je wit (of kleur) kunt gebruiken als verbindende factor, kun je ook spelen met materialen. Denk hierbij eens aan een vloerkleed. Het brengt losse meubels in bijvoorbeeld de zithoek samen, maar zorgt ook voor contrast. Bovendien kun je er twee heel verschillende houtsoorten makkelijk mee van elkaar scheiden, je zult zien dat het een stuk rustiger oogt.
 

Nog een slim idee: laat bij een houten vloer hoge witte plinten tegen de wand aan zetten. Wat je wandkleur ook is, je zult zien dat de vloer extra fris en strak oogt bij dat contrasterende wit. 

Close-up vloerkleed met tafel en accessoires Seline Steba
 
5. Ruimte
 
Less is more, een term die wel van toepassing is op de Scandinavische woonstijl. Met minimalistische meubelontwerpen, zachte kleuren en strakke lijnen houd je de sfeer rustig en ontstaat er ruimte. Door te kiezen voor een houten vloer met brede en lange planken is het hout nog beter zichtbaar, maar blijft de basis luchtig en ruimtelijk. Nog een voordeel van XL planken: je ziet minder naden en dat betekent weer minder afleiding. Ruimtelijkheid betekent overigens niet leeg. Spullen mogen best in een Scandinavisch interieur, maar vestig liever de aandacht op één goed designstuk dan de hele kamer vol te zetten met kleine prullen.
 
Interieur Seline Steba Scandinavische look
 

Bron: www.selinesteba.com

 

Meer zien van Seline en haar Alkmaar vloer? Volg haar via haar eigen blog: http://www.selinesteba.com/ of op Instagram: https://www.instagram.com/selinesteba/ waar ze haar volgers bijna dagelijks trakteert op leuke en bruikbare interieurtips en -inspiratie uit haar eigen huis.